Ivan Gašparovič ocenil záslužnú prácu dobrovoľných hasičov

07.05.2013 Bratislava

Bratislava (TASR) – Zástupcov Dobrovoľnej požiarnej ochrany SR (DPO) dnes prijal prezident SR Ivan Gašparovič. Tradičné prijatie sa uskutočnilo pri príležitosti sviatku sv. Floriána (4. mája), patróna všetkých hasičov.
Ivan Gašparovič v príhovore vysoko ocenil prínos dobrovoľných hasičov, ktorí bez nároku na odmenu zasahujú pri likvidácii požiarov, následkov povodní a ďalších mimoriadnych udalostí, či záchranných akcií, pri ktorých neváhajú riskovať vlastné životy.
Ako sa pre TASR vyjadril prezident DPO Ladislav Pethő, "ide o dobrovoľníkov, ktorí záchranárske práce vykonávajú na úkor svojho voľného času. Nie sú síce vyzbrojení ako profesionálni hasiči či záchranári, no ich záujem pomáhať ľuďom v núdzi takmer nepozná hraníc."
Hlavným cieľom DPO je budovať, organizovať a zdokonaľovať dobrovoľné hasičstvo na území Slovenska v oblasti ochrany pred požiarmi, a to najmä v zásahovej činnosti a technickej pomoci, pri protipožiarnej prevencii a výchove k predchádzaniu požiarom, v oblasti odbornej prípravy, školenia, výcviku a previerok pripravenosti dobrovoľných hasičských zborov. Nezanedbateľnú súčasť tvorí aj výchova detí a mládeže k požiarnej bezpečnosti. V súčasnosti je na Slovensku takmer 2500 dobrovoľných hasičských zborov s 90.000 členmi. Aktívnych je okolo 15.000, zvyšok tvoria zaslúžilí členovia.
 

Vyberte región